Forbedre din WiFi hjemme | GlobalConnect
PrivatBedriftBorettslag
jente som surfer på nett

Forbedre din WiFi hjemme

Et raskt og stabilt WiFi-nettverk hjemme er i dag nesten like viktig som strøm, varme og rennende vann. Likevel er det fortsatt mange som opplever store problemer med WiFi, selv om de har fiber installert og betaler for en rask internettforbindelse.

Ofte skyldes ikke problemene selve bredbåndet, men hvordan det trådløse signalet fungerer i akkurat din bolig. Avstand til ruteren, tykke vegger, forstyrrelser fra andre elektroniske enheter og mange enheter koblet til samtidig, er eksempler på ting som kan påvirke forbindelsen negativt. Men det finnes enkle måter å forbedre nettverket på og få maksimalt ut av internett – uansett hvordan hjemmet ditt er.

Hva kan du gjøre for å få bedre WiFi i din bolig? Her går vi gjennom årsakene til dårlig WiFi-dekning og deler tips som faktisk fungerer.


Hvorfor er WiFi-forbindelsen hjemme ofte ustabil?


At du opplever dårlig WiFi-signaler kan skyldes flere ulike grunner. Her er noen av de vanligste årsakene som begrenser den trådløse forbindelsen i boligen din:

Avstanden fra ruteren


Jo lenger avstand, desto svakere signal – spesielt i større boliger eller hvis du bor i et hus med flere etasjer. Dette påvirker både hastigheten og stabiliteten i WiFi-en din. Kanskje vil du ha best forbindelse i stuen eller på kontoret? Sørg da for å plassere ruteren i nettopp det rommet. Det finnes mange lange nettverkskabler der ute – ruteren trenger ikke stå rett ved nettverksuttaket i veggen. Ofte er dette plassert i gangen, langt unna der du faktisk surfer!

Fysiske hindringer


En vanlig grunn til dårligere WiFi-signaler hjemme, kan være tykke vegger og store møbler. Disse blokkerer signalet og skaper såkalte “dødsoner” der du knapt får dekning. WiFi-signalet er trådløst og kan ha problemer med å trenge gjennom solide objekter. I nybygde hus med mye isolasjon, betong eller metall i veggene kan dette være et særlig stort problem. Har du et hjem med mange rom eller lange korridorer, kan det være nødvendig å supplere med forsterkere eller et mesh-nettverk for å få stabil og jevn dekning i hele boligen.

Forstyrrelser fra elektronikk eller naboer


Tro det eller ei, men dårlig WiFi hjemme kan noen ganger skyldes forstyrrelser fra noe så enkelt som en mikrobølgeovn, en babycall eller en trådløs telefon. Disse apparatene sender ofte på samme frekvensbånd som ruteren din – spesielt 2,4 GHz-båndet – noe som kan skape støy, avbrudd eller forsinkelser.

Bor du i leilighet, kan også naboenes rutere konkurrere om samme kanal og skape “signaltrafikkork”. Derfor er det ekstra viktig at ruterinnstillingene er riktig konfigurert, for å unngå overlapping og forstyrrelser.

For mange tilkoblede enheter

Dersom mange enheter – som datamaskiner, mobiler, nettbrett, smart-TV og spillkonsoller – bruker nettverket samtidig, kan det redusere forbindelsen kraftig. Dagens hjem er ofte fulle av smarte dingser som automatisk kobler seg til, som igjen øker belastningen ytterligere. Har du en eldre ruter, kan den ha problemer med å håndtere flere tilkoblinger samtidig – spesielt hvis du i tillegg strømmer videoer, laster opp filer eller gamer online.

Slik får du bedre WiFi i din bolig


Hva kan du gjøre for å forbedre den trådløse forbindelsen hjemme? Her er noen tips til hvordan du får bedre WiFi.

Plassér ruteren riktig


Plasseringen av ruteren er avgjørende for hvor god dekning du får. Husk at WiFi-signalet sprer seg i alle retninger – omtrent som lyden fra en høyttaler. Derfor bør du plassere ruteren sentralt i boligen, gjerne høyt oppe og fritt for hindringer. Unngå å sette den i skap, bak TV-en eller nær annen elektronikk som kan forstyrre signalet. Et godt tips er å teste ulike steder i hjemmet og måle signalstyrken med mobilen, for å finne den optimale plasseringen.

Bruk riktig frekvensbånd


De fleste moderne rutere sender på to ulike frekvenser: 2,4 GHz og 5 GHz. 2,4 GHz har lengre rekkevidde, men er mer utsatt for forstyrrelser, mens 5 GHz gir høyere hastigheter, men fungerer best på kortere avstand. For enheter som krever høy båndbredde – som smart-TV eller spillkonsoll – bør du koble dem til 5 GHz-båndet hvis mulig.

Oppgradér ruteren din


Om ruteren din er flere år gammel, kan den gjøre nettet ditt tregere. Teknologien utvikler seg raskt, og eldre modeller takler muligens ikke mange tilkoblede enheter eller høyere hastigheter. Ved å oppgradere til en moderne ruter med støtte for WiFi 6, kan du få bedre rekkevidde, høyere stabilitet og raskere internettilkobling i hele hjemmet.

Bruk et mesh-nettverk


Har du en stor bolig eller problemer med «dødsoner» selv med riktig plassering av ruteren? Da kan et mesh-nettverk være løsningen. Mesh betyr at du plasserer ut flere noder eller små forsterkere, som sammen danner ett stort WiFi-nettverk. Du slipper å bytte nettverk når du beveger deg mellom rom, og får jevn og stabil dekning i hele boligen.

Redusér forstyrrelser


Sørg for at ruteren din er satt til en kanal som ikke overlapper med naboene – dette kan du ofte justere manuelt i ruterens innstillinger. Noen rutere har også innebygde funksjoner for å prioritere viktig trafikk, som videosamtaler eller strømming. Da får disse enhetene prioritet når det er høy belastning på nettverket.

Har du fiber, men dårlig WiFi? Dette kan være grunnen


Mange tror at så lenge man har fiber inn i huset, burde internettforbindelsen være feilfri overalt – men så enkelt er det dessverre ikke. Fiber gir riktignok en ekstremt rask og stabil internettlinje til boligen din, men når signalet kommer inn via fiberuttaket distribueres det videre via WiFi – og det er ofte her problemene oppstår.

Det trådløse nettet er sensitivt for faktorer som avstand, vegger, forstyrrelser og antall tilkoblede enheter. Det betyr at selv om fiberleverandøren gir deg 1000 Mbit/s til boligen, får du kanskje bare 50–100 Mbit/s til laptopen på soverommet – avhengig av hvordan det trådløse nettverket ditt er satt opp.

For best resultat bør du kombinere fiber med et gjennomtenkt WiFi-oppsett bestående av en ruter som er strategisk plassering, og eventuelt sammen med et mesh-system om nødvendig.

Ofte stilte spørsmål fra våre kunder

Hvordan kan du forbedre WiFi-signalet hjemme hos deg?


Du kan forbedre WiFi-en hjemme ved å optimalisere ruterens plassering, bruke forsterkere eller mesh-system og sørge for å ha en oppdatert ruter.

Hva påvirker hastigheten på WiFi?


WiFi-hastigheten kan påvirkes av vegger, møbler og avstanden mellom ruteren og enhetene dine. Andre elektroniske apparater kan også forstyrre signalet.

Hvor ofte bør du oppgradere ruteren for bedre WiFi hjemme?


Det anbefales å oppgradere ruteren omtrent hvert femte år, for å sikre at du har den nyeste teknologien og best mulig dekning.

Hvilken type WiFi-løsning er best for en stor bolig?


For større boliger kan et mesh-system gi bedre dekning enn en vanlig ruter, siden det plasseres flere aksesspunkter rundt i hjemmet.

Hvorfor er WiFi-en din treg selv om du har raskt bredbånd?


Bredbåndshastigheten du betaler for gjelder frem til huset – deretter tar WiFi over. Hvis ruteren er gammel, feilplassert eller utsatt for forstyrrelser, kan det føre til at du ikke får utnyttet hele kapasiteten, selv med fiber.

Bør du bruke kabel eller WiFi for best tilkobling?


For mest stabilitet og høyest mulig hastighet er kabel (ethernet) fortsatt det beste alternativet – spesielt for spilling eller jobb. Men et godt WiFi-nettverk kan være tilstrekkelig for de fleste behov, særlig med riktig plassering og utstyr.

Hvordan finner du ut om WiFi-en din er treg?


Du kan bruke en hastighetstesttjeneste som Ookla speedtest, for å se om farten på nettet samsvarer med det du betaler for. Test gjerne både nær ruteren og lengre unna for å finne problemområder.

Forbedre wifi hjemme
gutter som gamer via nett

Hvorfor velge fiber fra GlobalConnect?

  • Lynrask hastighet
  • Maksimal stabilitet
  • Hele familien på nett
  • Din egen forbindelse
  • Nett for fremtiden
2025-05-09