Veiledning fiberinstallasjon | GlobalConnect
PrivatBedriftBorettslag

Veiledning fiberinstallasjon

For at du raskt og effektivt skal få installert fiberbredbånd fra GlobalConnect, er det viktig at du tilrettelegger for dette på egen eiendom. Her får du informasjon om hva du må gjøre frem til installasjon av fiber i din bolig.

Vi graver fiberrør frem til din tomtegrense. Fiberrøret må graves ned fra tomtegrensen og inn til nærmeste husvegg. Den svarte fiberkabelen skal avsluttes ved husvegg. Montøren vil legge opp egen kabel fra dette punktet og inn i huset. Dersom du ønsker fiberinntaket på andre siden av huset, kan vår montør feste fiberrøret langs ytterveggen til stedet der du ønsker inntaket.

Montøren vil komme for å installere en hjemmesentral i din bolig, og vil da i samråd med deg avgjøre hvor hjemmesentralen skal plasseres.

Slik klargjør du fiber til egen tomt

Før du setter i gang trenger du følgende: En spiss spade og en krafse eller rive.

Steg 1

Start med å rulle ut det oransje fiberrøret omtrent der hvor du vil grave. Det skal graves fra der det oransje røret er gravd frem til tomtegrensen, og til et valgfritt sted på husveggen. 

Det skal være minst én meter rør til overs ved husveggen.

Pass på at røret ikke plasseres på et sted hvor det kan skades.


Steg 2

Grav en grøft som er inntil 30 cm dyp. Fiberrøret er kun 12 mm i omkrets, så grøfta trenger ikke å være bred. Fjern all stein fra grøftebunnen.

Merk: Røret kan lede vann, derfor bør røret ligge høyere jo nærmere huset det kommer.

Det er viktig at det ikke blir knekk på røret. Grøften bør derfor ha en så rett linje som mulig. Plassér det oransje fiberrøret i grøften. Fyll grøften med samme masse som du gravde opp. Massen som ligger 10 cm rundt røret må være helt fri for stein. Bruk gjerne sand hvis du har.


Steg 3

Vent med å dekke den siste meteren til etter at røret er trukket inn i boligen.

Frost kan skade fiberen, for å unngå fukt i røret må du tette toppen av røret med sterk pakketape eller lignende.


Steg 4

Det er viktig å notere hvor fiberrøret er gravd ned.

Du er selv ansvarlig for skade på fiberrør på egen eiendom. Ved for eksempel salg eller rehabilitering av hage eller kloakk, må du informere om hvor fiberrøret ligger.


Har du eksisterende fiberrør på tomten som muligens kan brukes?

Ta kontakt med entreprenør dersom du vil benytte eksisterende rør på tomtenHvis du har et eksisterende privat rør benytter vi gjerne dette så fremst det er mulig. Dette forutsetter at du har vært i kontakt med entreprenør da de gravde ned fiberrrør i gaten din, og har gjort avtale om hvor entreprenør skal legge av røret ditt. Du må i tillegg fremskaffe rørenden i begge ender, slik at det er klart for entreprenør å føre GlobalConnects fiberrør gjennom ditt eksisterende rør. Vi har ikke mulighet til å benytte rør som er lagt ned av andre bredbåndsleverandører.


Finner du ikke svar på det du lurer på?

Kontakt oss på chat eller se svar på ofte stilte spørsmål

2023-09-28